Isil korsfæster otte oprørere i Syrien

admin

|

29/06/2014

Dagens topnyheder

En gruppe hellige krigere, såkaldte jihadister, har offentligt henrettet og korsfæstet otte oprørere, der har kæmpet imod både Syriens præsident Bashar al-Assads regime og jihadisterne, siger Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder søndag.

Oplysningerne kommer samtidig med hårde kampe i udkanten af hovedstaden Damaskus mellem krigere fra gruppen Den Islamiske Stat Irak og Levanten (Isil), som er i gang med en massiv offensiv i Irak, og oprørere, oplyser observatoriet, der er baseret i London.

- Isil har henrettet otte mænd i Deir Hafer i den østlige del af Aleppo-provinsen lørdag, fordi de tilhørte oprørergrupper, der har kæmpet mod både jihadister og Assads styrker, siger observatoriet.

- Efterfølgende korsfæstede Isil dem på hovedtorvet i landsbyen, hvor deres lig vil forblive i tre dage, oplyser det syriske observatorium.

I Aleppo-provinsen blev også en niende mand korsfæstet i otte timer som en slags straf i Ali-Bab byen i nærheden grænsen til Tyrkiet. Han overlevede prøvelsen.

Isil dukkede først op under krigen i Syrien i det sene forår sidste år og blev i begyndelsen hilst varmt velkommen af nogle syriske oprørere, som var overbevist om, at kamperfaring var det, der skulle til for at vælte Assad.

Oprørere indledte en omfattende anti-Isil offensiv i januar 2014, og har presset dem ud af store områder i Aleppo og i hele Idlib i den nordvestlige del af landet.

Alligevel står Isil fast i Raqa, hvilket er gruppens højborg i det nordlige Syrien, og udøver en markant magt i Deir Ezzor i den østlige del af landet, tæt på grænsen til Irak.

Aktivister siger, at gruppens offensiv i Irak og erobring af tunge våben, nogle af dem fremstillet i USA, synes at have øget selvtilliden i Syrien.

Borgerkrigen i Syrien begyndte med fredelige demonstrationer i marts 2011 med krav om et politisk skifte, men præsident Assad slog hårdt ned. Urolighederne har kostet op mod 162.000 mennesker livet, og millioner er flygtet eller internt fordrevet under den over tre år lange konflikt.

/ritzau/AFP