Islamisk Stat lægger ny gidsel-video på internettet

Den voldelige islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har natten til tirsdag lagt endnu en propagandavideo ud på internettet. I videoen har ekstremisterne tvunget den 43-årige britiske fotojournalist John Cantlie til at kritisere Vestens strategi i kampen mod IS i Irak og Syrien.

Ifølge BBC er det tredje gang, at John Cantlie optræder i en video fra Islamisk Stat. Iført en orange fangedragt taler det britiske gidsel direkte ind i kameraet.

John Cantlie tvinges her til at sige, at USA's træning af den irakiske hær vil tage måneder, og at Den Frie Syriske Hær i Syrien er udisciplineret, korrupt og stort set ineffektiv.

Samt at Vestens våben til de syriske oprørere enten vil blive solgt på det sorte marked eller kommer i IS-krigernes hænder.

En bred international koalition på omkring 40 lande med USA i spidsen og dansk deltagelse bomber IS's positioner fra luften, men det har ingen effekt, tvinges fotojournalisten til at sige.

- Luftangreb er en god måde til at ramme specifikke mål, men det er ikke anvendeligt, når man skal indtage områder på landjorden, siger John Cantlie i videoen.

Fotojournalisten blev kidnappet i november 2012 i Syrien. Det britiske udenrigsministerium siger ifølge medierapporter, at indholdet i videoen nu vil blive analyseret.

På bare én måned er fire vestlige gidsler blevet halshugget af militante fra eller med tilknytning til Islamisk Stat (IS). Alle drab er udført efter samme skabelon, og forud for halshugningerne har jihadisterne lavet videoer med gidslerne og lagt dem ud på internettet.

Tirsdag over middag fremlægger den danske regering sit beslutningsforslag om at bidrage med syv kampfly til indsatsen for at bremse Islamisk Stat.

Forslaget har allerede opbakning fra et stort flertal i Folketinget - kun Enhedslisten er imod. Ifølge forslaget skal flyene operere i Irak og altså ikke over det borgerkrigshærgede Syrien, hvor Islamisk Stat også kontrollerer store områder.

Sammen med flyene følger et mandskab på op til 140 personer. Flyene skal i første omgang indgå i operationen i 12 måneder.

Onsdag vedtager Folketinget efter planen endeligt udsendelsen af danske kampfly til Irak.

/ritzau/dpa