Islamister indgår ny stærk alliance i Syrien

De seks største islamistiske oprørsgrupper i Syrien har dannet en ny islamistisk front, som udgør den hidtil største oprørsalliance i den to og et halvt år lange konflikt.

Den splittede oprørsbevægelse har mange gange forsøg at skabe mere enhed i rækkerne - men uden held.

Islamistiske oprørsledere siger i en videooptagelse, der er blevet udsendt af tv-stationen Al Jazeera, at deres nye union ikke blot vil afsætte præsident Bashar al-Assad, men etablere en ny islamistisk stat.

- Denne uafhængige politiske, militære og sociale alliance går efter at fjerne Assad-regimet og opbygge en islamisk stat, hvor den almægtige Guds suverænitet alene vil være vor reference og regent, siger Ahmed Eissa fra Suqour al-Sham brigaderne på videoen.

Alliancen kan undergrave ledelsen af den sekulære Frie Syriske Hær (FS), som engang blev opfattet som den store symbolske paraplyorganisation for alle oprørsgrupperne.

Fronten kan også udfordre al-Qaedas fremgang, efter at det er blevet stadigt mere magtfuldt, mens andre oprørsgrupper er blevet svækket.

Blandt de vigtigste grupper er Ahrar al-Sham, Suqour al-Sham og Den Islamiske Hær.

- Dette lover ikke godt for de moderate kræfter i oppositionen, siger en aktivist i Aleppo over telefonen til nyhedsbureauet TT.

- Vi ved ganske enkelt ikke, hvilken retning alliancen vil tage, og hvad den vil for Syrien på lang sigt, tilføjer han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip