Israel bekræfter våbenhvile fra lørdag morgen

Det israelske militær bekræfter natten til fredag, at en 12-timer lang våbenhvile i Gaza-konflikten vil blive indledt klokken 8 lørdag morgen lokal tid. Det svarer til klokken 7 dansk tid.

En talskvinde for militæret fortæller, at israelske soldater under den korte våbenhvile vil forsætte med at lede efter tunneler på Gazastriben, som militante palæstinensere benytter sig af, og militæret "vil reagere, hvis terrorister vælger at udnytte dette tidsrum til at angribe" israelske soldater eller affyre raketter mod Israel.

- Civile i Gaza, der er blevet anmodet om at rømme deres beboelser, skal afstå fra at vende tilbage, siger talskvinden desuden.

Fredag aften oplyste anonyme israelske og amerikanske kilder, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu skulle have sagt til USA's udenrigsminister, John Kerry, at de israelske soldater lørdag morgen ville indstille angrebene i 12 timer.

Sent fredag aften sagde en talsmand for Hamas til Reuters, at bevægelsen var gået med til at lægge våbnene i Gazastriben fra lørdag morgen.

Der har været en smule forvirring om det eksakte tidspunkt for aftalens ikrafttræden. Ifølge de anonyme kilder skulle pausen i de militære aktioner begynde klokken seks dansk tid. Men både Hamas og det israelske militær siger nu, at aftalen gælder fra klokken syv.

Våbenhvilen skal give de give de civile palæstinensere mulighed for at skaffe mad og vand. Hospitalerne skal ligeledes have mulighed for at få indhentet de nødvendige materialer, ligesom de internationale hjælpeorganisationer skal kunne hjælpe de nødstedte palæstinensere i Gazastriben, siger en anonym israelsk embedsmand til avisen Hareetz.

Det samlede tabstal på begge sider er tæt på 900 personer. Langt de fleste er blevet dræbt under israelske angreb mod Gazastriben.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip