Israel genåbner omstridt moské i Jerusalem

Israels myndigheder har torsdag aften besluttet at genåbne området ved al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem.

- Det er blevet besluttet at genåbne området som normalt med øjeblikkelig virkning, siger polititalskvinde Luba Samri til AFP.

Af frygt for uro ved fredagsbønnen vil adgangen for mænd imidlertid være begrænset til personer over 50 år, tilføjer hun.

Tidligere på dagen kaldte palæstinensernes selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, afspærringen for en "krigserklæring".

- Denne farlige israelske optrapning er en krigserklæring over for det palæstinensiske folk og dets hellige steder og mod den arabiske og islamiske nation, sagde Abbas ifølge en talsmand.

Israel beordrede torsdag morgen området lukket for alle besøgende.

Det skete, efter at en bevæbnet mand onsdag skød og sårede den højreorienterede israelske aktivist Yehuda Glick, der leder en kampagne for at give jøder adgang til at bede ved al-Aqsa-moskeen, islams tredjehelligste sted.

Udlændinge kan besøge højen, men jøder har ikke adgang.

Moskeen og Tempelbjerget, på arabisk Haram al-Sharif, ligger i Østjerusalem, som Israel besatte under seksdageskrigen i 1967, og som det palæstinensiske selvstyre gør krav på som hovedstad i en selvstændig palæstinensisk stat.

Området har før sat sindene i kog, som i 2000, da den daværende Likud-leder Ariel Sharon besøgte Tempelbjerget i Jerusalem for at markere, at det højreorienterede Likud ikke ville overlade det arabiske Østjerusalem til palæstinenserne.

Besøget førte til voldsomme sammenstød og optøjer, som udløste den anden intifada.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip