Italien har reddet næsten 100.000 flygtninge i år

Mandag kunne den italienske flåde føje 2000 til antallet af bådflygtninge, den har reddet. Det bringer tallet op nær 100.000 for 2014.

Det er allerede nu en kraftig stigning fra tidligere år. Da det arabiske forår var på sit højeste i 2011, ankom cirka 60.000 bådflygtninge til Italien. I slutningen af juli i år var tallet 93.000. Siden da blev cirka 2700 migranter reddet første weekend i august og over 2000 i den forløbne weekend.

En af weekendens redningsaktioner inkluderer redningen af en 30 meter lang båd med 94 migranter presset ned i. Båden blev opsnappet ud for kysten ved Calabria. Tre tyrkiske mænd er anholdt, mistænkt for menneskesmugling.

Flygtningene kommer oftest fra Eritrea, Somalia og Syrien, men også flygtninge fra Asien og afrikanske lande syd for Sahara tager de livsfarlige ture i jagten på et bedre liv.

En større ulykke ud for øen Lampedusa i oktober 2013 resulterede i oprettelsen af den italienske flådeoperation "Mare Nostrumm", hvor den italienske flåde i højere grad sætter ressourcer af til at opfange migranterne på havet, før de når Italien og dermed EU.

Den italienske indenrigsminister, Angelino Alfano, har tidligere bedt EU's grænseagentur, Frontex, om at overtage operation "Mare Nostrum". EU's kommissær for indre anliggende, svenske Cecilia Malmström, har dog afvist, at Frontex kan påtage sig en operation af den størrelse, skriver Reuters.

FN's flygtningehøjkommissær, portugiseren António Guterres, har ifølge AFP tidligere opfordret EU til at forstærke sit beredskab for at klare de stadig større flygtningestrømme.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip