Italien vil have privatlivet til at redde Pompeii

Italiens nye premierminister appellerer til private investorer om at træde til for at hjælpe med at restaurere de skadede ruiner i Pompeii.

- Italien er et kulturland, og jeg udfordrer forretningsfolk. Hvad venter I på?, siger premierminister Matteo Renzi til journalister på et spørgsmål om, hvad der skal ske med det historiske sted.

- Den ideologiske afvisning af at tillade den private sektor at intervenere, som om kun den offentlige sektor kan garantere arven, må slutte, siger premierministeren.

- Hvis den private sektor kan holde murene oppe, hvorfor så ikke tillade det?, som han tilføjer.

Pompeii er på Unescos liste over verdens kulturarv, men der er store problemer med at vedligeholde byen.

I den forgange weekend kollapsede flere mure i Pompeii, der ligger ved Napoli.

Den gamle by er en af Italiens største turistattraktioner. Den blev begravet i aske fra vulkanen Vesuv i år 79 efter vor tidsregning og først opdaget i det 18. århundrede.

Arkæologerne er stadig i gang med udgravninger på stedet, og det er derfor noget så sjældent som en indtakt 2000 år gammel by, der graves ud.

Men tidens tand og regn har medvirket til, at de udgravede mure og bygninger lider skader. Og flere mure er så kollapset.

Italiens kulturmyndigheder, der skal sikre Pompeii, er ramt af store nedskæringer.

EU har dog postet penge ind i vedligeholdelse af Pompeii, men det har været og er en langsommelig proces at få EU-bevillingerne og de italienske myndigheder til at få pengene til at arbejde, hvor de skal bruges.

Dog har kulturminister Dario Franceschini netop erklæret, at han vil frigive to millioner euro til at afhjælpe nogle af problemerne i Pompeii.

/ritzau/

 

Dagens Gossip