Italiener vinder eksplosiv bjergetape

En eksplosiv bjergetape endte med italiensk sejr til Enrico Battaglin fra det mindre Bardiani-mandskab. Battaglin vandt 14. etape med mål i Oropa på en bjergtop.

Bjergetapen formede sig som to cykelløb. Et udbrud med 21 ryttere var kørt væk tidligt på etapen, og det var de sejeste herfra, som kørte om etapesejren.

Klassementrytterne kørte deres eget løb, og løbets førende rytter Rigoberto Uran (Quickstep) tabte tid.

Sidste års nummer to i Tour de France, Nairo Quintana (Movistar), så igen ud til at køre stærkt. Han lugter formentlig blod efter at være kommet stærkt tilbage og have taget tid fra konkurrenterne. Han var i mål 25 sekunder før Uran.

Lørdagens etape var den første store bjergprøve for klassementrytterne. Tre alpetoppe undervejs på de 164 kilometer fra Agliè til Oropa gav en slags sandhedens timer, hvor de bedste ikke havde mange muligheder for at gemme sig.

Og det blev præcis så spændende som ventet.

Cykelfans så masser af angreb på en etape, som i forvejen var udset til en hyldest af den afdøde italienske bjergrytter Marco Pantani.

Italieneren Domenico Pozzovivo (AG2R) angreb fra favoritgruppen fire kilometer før mål. Det træk satte alle de nærmeste konkurrenter med undtagelse af Nairo Quintana skakmat.

Men de to bjergryttere kunne dog ikke indhente de mest sejlivede fra dagens tidlige udbrud.

Australieren Cadel Evans tog også fem sekunder fra Uran og er nu på sin andenplads kun 32 sekunder efter. Tinkoff-Saxos Rafal Majka tog 17 sekunder fra Uran og er nu 1.35 minutter efter på tredjepladsen.

Søndag kører rytterne 217 kilometer fra Valdengo til Montecampione. En lang dag i sadlen, men de første 197 kilometer tjener formentlig mest til opvarmning til den 10 kilometer lange stigning til Montecampione - en stigning, som på sine værste steder stiger over 12 procent.

Etapens sidste fem kilometer stiger nærmest konstant med næsten ni procent. Løbet slutter næste søndag i Trieste.

/ritzau/

 

Dagens Gossip