Jan Grarup: Fare for kidnapning er en del af hverdagen

Den verdenskendte fotograf Jan Grarup er meget lettet over, at hans tidligere assistent Daniel Rye Ottosen er blevet frigivet efter 13 måneders fangenskab i kløerne på den militante gruppe Isil.

Men det er ikke første gang, at fotografen kender en, der er blevet kidnappet.

- Mange af mine bedste og nærmeste venner er jo fotografer og journalister, der laver det samme som mig. Det er desværre en del af vores hverdag.

- Og det kommer rigtig tæt på, når det er en så ung mand som Daniel, som oven i købet har arbejdet som min assistent. Det er klart, at det har jeg været påvirket af. Jeg var meget lettet i går, siger Jan Grarup til Ritzau.

25-årige Daniel Rye Ottosen blev kidnappet 17. maj 2013 - kun to dage efter at han var rejst ind i Syrien første gang. I 13 måneder holdt den militante gruppe Isil freelancefotografen fanget. Torsdag aften blev han løsladt.

Jan Grarup fortæller, at den unge fotograf var i gang med en historie i grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien, som er et meget ustabilt område. Daniel Rye Ottosen ville lave en fotoreportage om de syriske flygtninge i Tyrkiet og det nordlige Syrien.

- Han er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og møder de forkerte mennesker. Det er meget svært at navigere i lige præcis det område omkring, hvem det er, der har magten på det pågældende tidspunkt. Grænserne flytter sige hele tiden. Og han bliver fanget på et forkert sted, siger Jan Grarup og fortsætter:

- Han har hele tiden vidst, at arbejdet i Syrien var farligt. Daniel var ikke en cowboy, der rejste derned for bare at lave krudt og kugler. Han ville gerne lave historien, der ligesom går bag om det hele - som jo i virkeligheden måske også er den allervigtigste af dem alle.

Ifølge Ritzaus oplysninger skulle den unge fotograf været blevet frigivet mod betaling af en ukendt løsesum.

Jan Grarup fortæller, at der har foregået mange forhandlinger, men afslår at uddybe det nærmere.

- Jeg har været involveret ind og ud af processen, men det er ikke rigtig noget, jeg kan kommentere på.

/ritzau/

 

Dagens Gossip