Jatsenjuk: Vi er på randen af katastrofen

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk advarede søndag om, at hans kriseramte land er "på randen af en katastrofe," og han beskylder Rusland for at have erklæret krig.

- Dette er rød alarm. Det er ikke en trussel, men det er faktisk en krigserklæring til mit land, siger han til journalister med henvisning til, at det russiske parlament lørdag godkendte indsættelse af russiske styrker i Ukraine.

- Hvis præsident Putin ønsker at være den præsident, som indledte en krig mellem to venligtsindede nabolande, mellem Rusland og Ukraine, så er han kun ganske få centimeter fra at have nået sit mål. Vi er på randen af en katastrofe, siger Jatsenjuk.

Den ukrainske præsident siger samtidig, at verdens ledere må tage "virkelige skridt" for at hjælpe hans land.

- Ethvert angreb på militære installationer er reelt en direkte militær aggression mod vort land, og det russiske militær og den russiske ledelse vil blive holdt ansvarlig, siger den fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, der har sat landets væbnede styrker i højeste alarmberedskab og indkaldt alle reservister.

Han siger, at alle erklæringer om, at russiske statsborgere eller russisktalende ukrainere er i fare, ikke har hold i virkeligheden.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, sagde i en 90 minutter lang telefonsamtale sent lørdag aften til sin russiske kollega, Vladimir Putin, at Rusland har forbrudt sig mod international ret i forbindelse med situationen i det uroplagede Ukraine.

Rusland risikerer politisk og økonomisk isolering som følge heraf, lyder det fra USA's præsident, der udtrykker bekymring over "Ruslands klare overtrædelse af Ukraines suverænitet og territoriale integritet".

Tidligt søndag konfiskerede russiske militærfolk pistoler, rifler og ammunition fra en ukrainsk flådebase og en radarstation på Krim-halvøen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip