Jelved i Hollywood: Vi skal turde at lave de svære film

Det er rekord, at Danmark i år har ikke mindre end tre film med ved Oscar-uddelingen, der finder sted i Hollywood natten til mandag dansk tid.

Kulturminister Marianne Jelved (R) ankom til filmbyen fredag eftermiddag, og når priserne bliver afsløret i Dolby Theatre, sidder hun med i salen sammen med de danske filmhold.

- Det er jo en historisk bedrift at vi har tre nominerede film. De seneste 15-20 år, har vi været godt med, men det er jo flot at få hele tre nomineringer i tre forskellige kategorier. Det bekræfter, at dansk film har løftet sig i kvaliteten, fortæller ministeren til Ritzau.

De tre nominerede film er dokumentaren "The Act of Killing" om det indonesiske folkemord i 1965-1966, kortfilmen "Helium" om en uhelbredelig syg dreng, der skaber en fantasiverden og dramaet "Jagten", der handler om en pædofili-mistænkt pædagog.

Men det er ikke kun et løft i kvaliteten, der er forklaringen på den danske succes, mener Marianne Jelved. Hun lægger også vægt på, at danske film kan noget, som ikke ofte bliver set i andre dele af verden.

- Det, der går igen i de tre film, vi har nomineret, er, at de tager nogle meget vanskelige temaer op, som det er svært at skabe film på baggrund af.

- Det er film, der på hver deres måde handler om relationen mellem mennesker. De handler om virkeligheden, siger Marianne Jelved, der kalder det et af dansk films kendetegn.

- Vi tør at lave film om de svære ting. Vi har en mere eksperimenterende tilgang, og vi vover at bevæge os ind i noget, der kan være risikabelt og farligt, eller som kan blive det, siger hun.

Og skal Danmark holde fast i succesen, er det netop den vej, vi skal gå. De danske instruktører skal ikke blive forblændede og forsøge sig med film i Hollywood-genren.

- Vi skal lave typisk danske film, altså film, der tør at tage store sager op. Det er det, vi er gode til, og det er der, vi kan bryde det mønster, der ellers præger filmverdenen, siger ministeren.

Hvilken af de tre film, der har størst chance for at få en Oscar, har hun svært ved at pege på-

- Både "Jagten" og "The Act of Killing" har jo haft stor succes internationalt allerede, men det er jo sådan, at når man er nomineret, så har man også en chance. Jeg ville spille på dem alle tre for en sikkerheds skyld, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip