Jordskælv i Nepal skal have udløst lavine på Mount Everest

Det kraftige jordskælv, der lørdag formiddag dansk tid, har ramt Nepal, skal have udløst laviner på verdens højeste bjerg, Mount Everest, rapporterer CNN.

Oplysningerne om lavinerne er ikke bekræftet fra officielt hold, men flere bjergbestigere fortæller om laviner på Twitter.

- Everest Base Camp. Stort jordskælv, derefter stor lavine fra Pumori (bjerg otte kilometer vest for Mount Everest, red). Løb for livet ud af mit telt. Er uskadt. Mange personer er oppe på bjerget, skriver Alex Gavan på Twitter.

Andre ubekræftede kilder rapporterer på Twitter, at camp 1 og camp 2 på Mount Everest skal være skyllet væk af laviner. Mange bjergbestigere savnes angiveligt.

Den svenske bjergbestiger Robin Trygg siger til det svenske nyhedsbureau TT, at der kan være mange dræbte på den sydlige side af Mount Everest.

Tryggs nepalesiske bjergguider (sherpaer, red) har været i radiokontakt med guider, der befinder sig på sydsiden af verdens højeste bjerg, og de melder, at op mod 80 personer kan være omkommet. Oplysningerne er ikke bekræftet, siger Trygg til TT.

Den svenske bjergbestiger befinder sig i en forhøjet basecamp i 5600 meters højde på bjerget Cho Oyo i Himalaya.

En journalist fra det franske nyhedsbureau AFP, der er på opgave på Mount Everest, fortæller, at han er fanget på Mount Everest.

- Vi blev fanget i jordskælvet på Everest. Vi er begge ok - det sner, så der kommer ikke nogen helikoptere, skriver journalisten i en sms til AFP, mens man forsøger på at nå hen til basecamp.

Det kraftige jordskælv blev ifølge USA's Geologiske Overvågning, USGS, målt til 7,9.

Mindst 449 mennesker skal ifølge nepalesisk politi have mistet livet under jordskælvet, der især er gået hårdt ud over Nepals hovedstad, Kathmandu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip