Jordskælv på 8,2 dræber mindst seks i Chile

Skrevet af admin

02/04/2014

Dagens topnyheder

Tusindvis af mennesker, der blev evakueret fra kystområder i Chile, er onsdag vendt tilbage til deres hjem, efter at myndighederne har aflyst advarslerne om tsunami-fare i forbindelse med et kraftigt skælv på 8,2 i Stillehavet.

Skælvet udløste en tsunamibølge, der blev målt til over to meters højde, da den kort efter nåede landets nordlige kyst. Mindst seks personer er blevet dræbt i forbindelse med skælvet.

De mange miner i Chile, der er verdens største kobberproducent, fungerer normalt efter skælvet ligesom landets olieraffinaderier.

Den chilenske præsident, Michelle Bachelet, har erklæret dele af det nordlige Chile for katastrofeområde, og politi og soldater er mobiliseret for at opretholde roen, efter at ødelæggelser og jordskred har blokeret mange vej i området.

Lokale medier viser optagelser af ødelagte eller kæntrede fiskefartøjer.

Chile ligger i midten af et af verdens jordskælvsområder, og mange chilenere lever med frygten for "et af de store skælv".

Under det kraftige jordskælv løb panikslagne chilenere op i gaderne, da myndighederne bad folk søge væk fra de kystnære områder.

- Gadelyset gik ud, og folk løb væk i panik. Efter jordskælvet kom flere efterskælv, siger Veronica Castillo til AFP fra byen Arica tæt på grænsen til Peru.

Efter skælvet blev der udsendt tsunamivarsler for hele den syd- og centralamerikanske vestkyst. Også Hawaii blev varslet om faren for stærk strøm og ændringer i vandstanden.

Skælvet, der ramte klokken 20:46 tirsdag aften lokal tid, havde en dybde på 10 kilometer under havoverfladen og ramte omkring 99 kilometer fra minebyen Iquique på Chiles nordlige kyst nær grænsen til Peru.

- Et jordskælv af denne styrke har potentialet til at generere en destruktiv tsunami, der kan ramme kystlinjer nær epicentret inden for minutter og mere fjerntliggende kyster inden for timer, lød det fra Stillehavets tsunamivarslingscenter kort efter skælvet.

I februar 2010 ødelagde et jordskælv med en styrke på 8,8 adskillige byer i det centrale og sydlige Chile. Omkring 500 mennesker mistede livet.

/ritzau/Reuters