Julemåneden er en ren strømsluger og elforbruget stiger

Lyskæderne glitrer i regnen udenfor, ænderne og flæskestegen hygger sig i ovnen, og ungerne ser tv eller spiller på tablets eller mobiltelefonen.

Strømmåleren arbejder på overtid i julen, og det er det tidspunkt på året, hvor danskerne bruger mest strøm, viser en ny undersøgelse fra energiselskabet NRGi og Spar Nord baseret på 210.000 danskeres strømforbrug i december.

- Alle køkkenets apparater er taget i brug for at forberede julemiddagene. Der er skruet op for belysningen, og børnene underholdes foran iPad, tv, computer og spillekonsol, hvilket ses tydeligt på elregningen, siger Benny Hebsgaard, Energirådgiver hos NRGi.

Elforbruget hos en familie med et gennemsnitligt elforbrug er omkring 30 procent højere i julemåneden sammenlignet med resten af året. Det svarer til et merforbrug på cirka 225 kroner pr. husstand.

Cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm siger, at danskerne tilsidesætte noget af den almindelige sparsommelighed i julen.

- Hvis julen og dens traditioner skal efterleves, så indebærer det uundgåeligt et højere forbrug af energi, mad og gaver. Men det er noget, som vi er villige til at betale for uanset, om vi i øvrigt er økonomisk tilbageholdne, siger Jens Nyholm.

Også omsætningen af køkkenudstyr og legetøj mere end fordobles i december, og den samlede detailomsætning stiger med omkring 25 procent fra november til december svarende til næsten syv milliarder kroner.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at nogen krise nogensinde vil kunne afspore julen som den store forbrugsfest, den har udviklet sig til - dertil er forbrugstraditionerne i julen simpelthen for stærke, siger Jens Nyholm.

Det er dog nemt at klippe en smule af elregningen med lidt omtanke. Skift til LED-belysning, lave så meget af det varme mad som muligt på samme tid, og sluk for spillekonsoller og tv, når de ikke er i brug.

- Gør man det, vil en gennemsnitlig familie kunne spare 15-20 procent på strømforbruget i december, siger Benny Hebsgaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip