Juncker bekræfter: Vestager bliver konkurrencekommissær

Margrethe Vestager er på vej mod en magtfuld post i den kommende EU-kommission som kommissær for konkurrence, bekræfter den kommende formand for kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Den tidligere danske indenrigs- og økonomiminister kommer dermed - hvis kommissionen ellers godkendes af EU-Parlamentet - til at overtage posten efter spanieren Joaquin Almunia, der har været konkurrencekommissær siden 2009.

Der kommer strukturelle ændringer i den kommende EU-kommission, idet Juncker indsætter syv næstformænd.

Vestager er ikke blandt disse.

En af de største udfordringer har ifølge Juncker været at sammensætte en kommission med en rimelig kønsfordeling.

Luxembourgeren ville have mindst lige så mange kvindelige kommissærer og helst flere end de ni i den nuværende.

- Jeg startede med blot tre, og jeg brugte hele august på at få flere ind. Jeg havde succes med det, men indtil sidste torsdag måtte jeg stadig kæmpe for to af dem.

- Det er ikke en fremgang, hvad angår køn, men det er i det mindste ikke et skridt tilbage, siger Juncker på onsdagens pressemøde.

Da Vestager forgænger Almunia blev valgt til posten, var han til høring i EU-Parlamentets økonomiudvalg, og det vil onsdag aften blive afgjort, hvilke udvalg der skal afhøre de enkelte kandidater, og hvornår det skal ske.

Det forventes, at høringerne finder sted 29. september til 3. oktober.

Da det endnu ikke vides, hvilket eller hvilke udvalg, Vestager skal til høring hos, er det også endnu uklart, hvilke danske europaparlamentarikere der eventuelt får mulighed for at stille spørgsmål.

Der sidder tre danske suppleanter i økonomiudvalget: Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Morten Messerschmidt (DF) og Jeppe Kofod (S).

/ritzau/

 

Dagens Gossip