Juncker bliver sendt på kvindejagt

Endnu inden luxembourgeren Jean-Claude Juncker i næste uge formentlig bliver endeligt godkendt som EU-Kommissionens næste formand, har de otte tilbageværende kvinder i den siddende EU-kommission fredag sendt ham en indtrængende appel.

De vil have ham på kvindejagt.

- Den Europæiske Union har bundet sig til at gøre løbende fremskridt mod ligestilling mellem kønnene. Vi opfordrer derfor medlemslandene til - med din støtte - at indstille mindst 10 kvindelige kommissærer, skriver de otte, deriblandt danske Connie Hedegaard.

De kvindelige kommissærer skriver, at deres egne erfaringer, generelle erfaringer og forskning tydeligt viser, at "store organisationer opnår bedre resultater, når der er bredde i ledelsen".

- Vi siger mindst 10, fordi 10 er flere end antallet af kvinder i Kommissionen dag, og den udvikling med mere ligelig repræsentation bør fortsætte.

- Det er vigtigt med mangfoldighed, og meget tyder desværre på, at det ikke kommer af sig selv, med mindre vi bevidst sætter det på dagsordenen. Det forsøger vi med dette brev, skriver Connie Hedegaard til Ritzau.

Nuværende kommissionsformand José Manuel Barroso har de to gange, han har skullet sammensætte kommissionen i henholdsvis 2004 og 2009, insisteret på at have mindst en tredjedel kvinder.

Hans formodede efterfølger, Jean-Claude Juncker, har under høringer i Europaparlamentet i denne uge også sendt kraftige signaler til de 28 medlemslande om at stille med kvindelige kandidater.

Ifølge en unavngiven kilde i hans stab er Juncker ligefrem klar med lokkemad.

- Regeringer, der er villige til at stille med kvalificerede kvindelige kommissærer, kan forvente at blive belønnet med vigtige porteføljer og/eller næstformandsposter, siger kilden til netmediet Euractiv.

I øjeblikket har kun omkring 10 lande mere eller mindre officielt sat navn på deres kommissærkandidat. Der er ret håndfaste navnerygter i yderligere en håndfuld lande.

Iblandt dem er der kun én kvinde, nemlig Italiens udenrigsminister Federica Mogherini, som ifølge presserapporter formentlig vil blive indstillet til jobbet som udenrigschef, når stats- og regeringscheferne holder topmøde i Bruxelles næste onsdag.

Kun kommissionsformanden og udenrigschefen skal særgodkendes af et topmøde. Resten af kommissionen sammensættes efter indstilling fra de enkelte medlemslande og skal godkendes som kollektiv i Europaparlamentet.

Den danske regering har ikke sat navn på en kommissærkandidat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip