Juncker kræver tvungen fordeling af 160.000 flygtninge

09/09/2015 14:18

admin

Nyheder

Mest læste i dag

EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, vil i næste uge have EU-landene til at enes om en obligatorisk fordeling af i alt 160.000 flygtninge imellem sig.

Det siger han i sin første State of the Union-tale i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Han foreslår også et permanent system til fordeling af flygtninge imellem EU-landene under fremtidige kriser.

Desuden vil han have en liste over sikre lande, som de migranter, der ikke får lov at blive i EU, kan sendes retur til. EU skal også have udarbejdet en egentlig handlingsplan for den slags hjemsendelser.

De i alt 160.000 flygtninge, der skal fordeles imellem EU-landene, opholder sig lige nu i Italien, Grækenland og Ungarn.

- Det må gøres i en tvungen ordning. Og 160.000 er antallet. Jeg håber, at alle denne gang vil være med om bord. Ingen retorik. Handling er, hvad vi har brug for, siger Juncker.

40.000 af dem er flygtninge, som EU-landene tidligere skulle fordele videre fra Italien og Grækenland uden at nå helt i mål, og 120.000 er nye flygtninge til fordeling.

Desuden foreslår EU-Kommissionens formand at oprette en ny fond på i alt 1,8 milliarder euro (13,5 milliarder kroner), der skal bruges til at bekæmpe årsagerne til migrationskrisen og være med til at skabe stabilitet i de lande, migranterne kommer fra.

Han opfordrer EU's 500 millioner borgere til at være stolte af, at det er Europa, der igennem historien selv har været hærget af talrige flygtningekriser, som nu repræsenterer håbet for kvinder og mænd i Mellemøsten og Afrika.

- Det er noget at være stolt af og ikke noget at frygte, siger Juncker og tilføjer, at flygtningekrisen ikke stopper, så længe der er krig i Syrien.

Han siger, at Europa i dag er det rigeste og mest stabile kontinent i verden, og at europæerne har råd til at hjælpe dem, der flygter fra krig, terror og undertrykkelse.

- Det er sandt, at Europa ikke kan huse al elendighed i verden, siger han og tilføjer, at det gør Europa heller ikke, selv om der er kommet 500.000 flygtninge og migranter til Europa alene i år.

- Lad os slå fast og være ærlige over for vores bekymrede befolkninger. Så længe der er krig i Syrien, stopper denne flygtningekrise ikke, siger han.

Han indrømmer samtidig i sin State of the Union-tale, at Den Europæiske Union ikke er i nogen særlig god stand lige nu.

- Der er ikke nok Europa i denne union, og der er ikke nok union i denne union. Det skal der laves om på, siger Juncker.

/ritzau/