Juncker lover at give Vestager arbejdsro

Den nye formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, lover onsdag på sit første pressemøde i Bruxelles, at han nok skal blande sig uden om, når den nye konkurrencekommissær skal grave i beslutninger fra hans tid som premierminister i Luxembourg.

Den tidligere EU-kommission tog i sidste måned de første skridt mod en sag mod Luxembourg for måske at have givet ulovlig statsstøtte til den store amerikanske internetboghandel Amazon.

Det skal være sket, da Luxembourg i 2003 under Junckers tid som premierminister indgik en skatteaftale med Amazon.

Jean-Claude Juncker bliver på sit første pressemøde onsdag spurgt, hvordan han vil forholde sig, hvis EU-Kommissionen og konkurrencekommissær Margrethe Vestager skal grave i sagen.

- Kommissionen er og var helt i sin ret til at indlede den slags undersøgelser. Kommissionen vil passe sit arbejde, og jeg kommer ikke til at blande mig i det.

- Det er konkurrencekommissærens job, og hun skal have stort råderum til at træffe sine beslutninger. Jeg kommer ikke til at stå i vejen. Det ville være upassende. Jeg gør mig visse tanker om sagen, men dem vil jeg holde for mig selv, siger Juncker.

Den tidligere konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, luftede i en pressemeddelelse for en måned siden sine betænkeligheder ved, at Luxembourg har ladet Amazon slippe med mindre end én procent i skat af virksomhedens samlede indkomst i Europa.

- Regeringer må ikke tillade udvalgte virksomheder at angive deres skattepligtige indkomst for lavt ved at benytte favorable regnemetoder.

- Det er kun fair, at datterselskaber af multinationale selskaber betaler deres andel af skat og ikke behandles fordelagtigt, hvilket kan være det samme som skjult statsstøtte, sagde Almunia.

Vestager selv var under sin godkendelseshøring i EU-Parlamentet forsigtig med ikke at blive for konkret i sine kommentarer til de verserende sager mod store virksomheder.

- Det er vigtigt at betale sin skat. Det er meget afgørende at føre efterforskningen videre, så de mistanker, der er, kan underbygges. De stærke mistanker skal følges til dørs, de skal kunne bevises, sagde Vestager og beskrev den type sager som "et højt prioriteret indsatsområde".

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip