Juncker: Nej til levebrødspolitikere som nye kommissærer

Skrevet af admin

|

13/07/2014

Dagens topnyheder

Når Jean-Claude Juncker på tirsdag efter al sandsynlighed bliver godkendt som kommende formand for EU-Kommissionen af Europaparlamentet, vil den tidligere luxembourgske premierminister straks gå i gang med at prøve at sætte navne på sine 27 kommissærer.

En række af de 28 EU-lande har allerede sendt deres kandidater til kommissærposterne på banen. Den 59-årige politiske veteran, som indtil sidste år var den længst siddende regeringschef i EU, opfordrer regeringerne til at give ham flere muligheder at vælge imellem.

- Jeg vil gerne have en kommission af højt profilerede politikere med erfaring. Jeg bliver jo ofte beskyldt for at have for megen erfaring. Personligt anser jeg det for at være en fordel, siger han søndag i et interview med den tyske avis Bild am Sonntag.

- Hver regering bør give mig to eller tre navne at vælge imellem, lyder hans direkte opfordring til medlemslandene.

Og han vil ikke godkende nogen kandidater, der bare skal have en retrætepost i Bruxelles.

- Jeg følger meget nøje med i nomineringerne af kandidater. Hvis jeg får indtryk af, at et forslag kun sker, fordi nogen skal forsørges, så vil jeg afvise vedkommende, siger Jean-Claude Juncker.

Mens den danske regering endnu ikke har meldt ud, hvem der skal afløse Connie Hedegaard (K) som kommissær, sender Finland, Letland og Estland tidligere regeringschefer på banen.

Kun to af de 14 mere eller mindre officielle kandidater, der foreløbig er bragt i spil, er kvinder.

De otte afgående kvindelige kommissærer, deriblandt klimakommissær Hedegaard, har opfordret medlemslandene til at indstille mindst 10 kvindelige kommissærer og bedt Juncker bakke op om dette.

Den kommende kommissionsformand vil ikke lægge sig fast på et tal, men siger til Bild am Sonntag, at der skal være "tilstrækkeligt" med kvinder.

- EU-Parlamentet vil ikke godkende en kommission med for få kvinder. Og det vil jeg heller ikke, siger Jean-Claude Juncker, som har signaleret at ville give kvindelige kandidater vigtige porteføljer i sin kommission.

Hvordan de enkelte porteføljer kommer til at se ud, er endnu uvist. For fem år siden blev klimakommissærposten opfundet, og Juncker siger til Bild am Sonntag, at han vil have en kommissær, der skal sørge for at at mindske bureaukratiet i EU.

/ritzau/