Juncker vil have EU ud af investeringsfælden

EU-Kommissionen forsøger sig med lokkemad for milliarder for at få private investorer til at sætte penge i projekter, der skal sikre computere til græske skolebørn, ladestationer til franske el-biler og hospitaler med moderne udstyr i hele EU.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker nævner i en tale til Europaparlamentet onsdag morgen selv eksemplerne på, hvad han håber at få ud af en ny investeringsfond der skal skabe arbejdspladser og sparke gang i økonomien i EU.

- Vi er fanget i en investeringsfælde. Alle investorer er enige om, at Europa er et attraktivt sted at investere. Men når vi ser på tallene, fortæller de en anden historie.

- Investeringerne i Europa er ikke kommet tilbage, og vores offentlige budgetter er udfordret, siger Juncker og beskriver sin plan som "en investeringsoffensiv".

Planen går ud på at sprøjte 2350 milliarder kroner ind i den nye investeringsfond, EFSI, der bliver stillet til rådighed for projekter, der skal vurderes af et panel af uafhængige eksperter.

Samtidig skal der ryddes op i lovgivningen, så investorernes arbejdsbetingelser bliver mere trygge og forudsigelige.

Tanken er, at EU skal stille med en garanti på 119 milliarder kroner, mens Den Europæiske Investeringsbank (EIB) kommer med 37 milliarder kroner.

De penge er sådan set allerede i systemet.

Hidtil har det bare været svært at finde de projekter, der er solide nok til, at man også kan få private investorer som store pensionskasser med.

Det nye er, at milliarderne fra EU og EIB bliver puttet i en ny investeringsfond. Her skal de være den mest risikovillige startkapital, som ifølge kommissionens og EIB's beregninger vil kunne tiltrække investeringer for 15 gange det beløb.

Chefen for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), Werner Hoyer, afviser, at planen ser for optimistisk på mulighederne for, at private investorer vil stille med 15 gange så mange penge, som EU og EIB kommer med som risikovillig garantikapital.

- Nogle spørger: Hvordan kan man som en anden tryllekunstner mangedoble pengene? Jamen det er jo selve idéen bag en bank. Det er et konservativt skøn, at vi vil kunne gange op med 15, siger Hoyer på et pressemøde i Strasbourg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip