Juncker vil holde på Grækenland: Simple svar er forkerte

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger tirsdag, at han er imod, at Grækenland må sige farvel til euroen til trods for grækernes overvældende nej til EU's krav om reformer og besparelser.

- Mit ønske er, at en "grexit" (sammentrækning af Grækenland og exit fra euroen red.) bør undgås, siger Juncker under en debat i EU-Parlamentet i Strasbourg før et hasteindkaldt topmøde blandt eurolandenes ledere i Bruxelles tirsdag aften.

- Der er dem i EU, som åbent eller på anden vis driver kampagne for, at Grækenland må forlade eurozonen. Min erfaring siger mig, at de forsimplede svar er de forkerte løsninger, siger han videre.

De græske vælgere afviste søndag de internationale kreditorers forslag om besparelser og reformer. Det fik sent søndag aften EU-præsident Donald Tusk til at hasteindkalde til et eurotopmøde.

Finansministre fra de 19 medlemslande i eurozonen mødes i Bruxelles klokken 13 for at gennemgå situationen før deres stats- og regeringschefer mødes klokken 18 efter stigende bekymring for, om Grækenland forlader det fælles valutaområde og i værste fald EU.

I en græsk folkeafstemning søndag afviste 61 procent flere stramninger, som kreditorerne kræver til gengæld for en ny lånepakke, som det trængte land har brug for.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, vil ifølge græske regeringskilder tirsdag aften medbringe nye forslag til besparelser i forsøget på at få de internationale kreditorer til at yde nye nødlån.

Det er netop, hvad Juncker efterspørger tirsdag.

- Nu er det tid for dem med sund fornuft og en vis grad af følelser at forhandle. Den græske delegation udvandrede fra forhandlingerne. Det var forkert, det var en alvorlig fejl, man forlader ikke forhandlingerne.

- Hvad vi skal gøre i dag er at snakke med hinanden, forstå hinanden, udvise tolerance og genoprette ro, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip