Juni har været Iraks dødeligste i over syv år

Blodige angreb fra de militante i den ekstremistiske gruppe Den Islamiske Stat i Irak og Levanten, Isil, har gjort juni til den dødeligste måned i Irak siden maj 2007.

Det oplyser den irakiske regering mandag.

Myndighedernes tal viser, at 1922 personer er blevet dræbt i løbet af juni. Det drejer sig om 1393 civile, 380 soldater og 149 politibetjente.

Derudover er 2610 personer blevet såret i de mange kampe mellem Isil, militæret, politiet og civile. 1745 af de sårede er civile, 644 er soldater, mens 221 er politibetjente.

Offentliggørelsen af dødstallet kommer dagen efter, at Isil søndag udråbte et "islamisk kalifat".

Jihadisterne, der kæmper i Syrien og Irak, erklærede søndag oprettelsen af et "kalifat", som er en henvisning til det regeringssystem, som ophørte med Det Ottomanske Riges sammenbrud for næsten 100 år siden.

I en lydoptagelse, der blev lagt ud på internettet, erklærede Isil, at bevægelsens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, er "kaliffen" og "leder af muslimer, hvor end de er".

Isil, der er sunnimuslimsk, fundamentalistisk og meget voldelig, har et erklæret mål om at etablere en religiøs stat, som skal udbrede den fundamentale, sunnimuslimske udgave af islam, som Isil går ind for.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip