Juraprofessor: Thornings børnecheck-idé er forbudt

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan godt skyde en hvid pind efter sit forslag om en indeksering af den omstridte børnecheck.

Forslaget bryder nemlig på EU-landenes regler for forskelsbehandling, vurderer Kirsten Ketscher, der er juraprofessor i socialret og leder af forskningscentret Welma (Velfærd og EU-markedsintegration) på Københavns Universitet.

- Sådan et forslag kan rent juridisk ikke lade sig gøre, fordi det er en forskelsbehandling mellem dem, der bor her i landet, og dem, der bor uden for landet, siger Kirsten Ketscher.

En indeksering vil kunne betyde, at udbetalingen af børnechecken til borgere fra andre EU-lande vil variere fra person til person afhængig af købekraften i det enkelte land.

Dermed vil Danmark skulle betale markant mindre i børnecheck til borgere fra eksempelvis østeuropæiske EU-lande.

Juraprofessoren tror dog ikke, at forslaget vil nå videre end fra Folketinget, hvor Helle Thorning-Schmidt tirsdag har talt for idéen med indekseringen.

- Det er forbudt efter den EU-forordning, der regulerer den slags, siger Kirsten Ketscher.

- Og det er formentlig også direkte i strid med EU-traktaten. Det skyldes, at folk vil få mindre, end hvis de havde boet her i landet.

- Så kan man sige, at det er afgørende at bo her i landet. Og da det er ulovligt at stille bopælskrav, fordi det indebærer en diskriminering, så er der altså tale om ulovlig diskriminering, uddyber hun.

Kirsten Ketscher nævner, at forslaget er "gammelkendt", og at det er blevet afvist gang på gang, hvorfor det undrer hende, at det netop nu bliver bragt på banen.

- Jeg har svært ved at se, hvad der pludselig gør, at EU-Kommissionen skulle kunne blive glad for sådan et forslag, siger juraprofessoren.

- Tværtimod vil jeg sige, at EU-Kommissionen for tiden må være på vagt over for Danmark, fordi de i Bruxelles nok ikke sidder og klapper sig i hænderne over alle de påfund, der kommer herhjemme fra.

/ritzau/

 

Dagens Gossip