Jurist frifundet: Min karriere er ødelagt

En kvinde er ude af stand til at slippe af med den stempling, hun fik under en rutsjetur i retssystemet, siger hun.

Først blev hun fejlagtigt tiltalt og dømt for at have overtrådt en paragraf i straffeloven - og blev så sidste efterår frifundet af Højesteret.

Men rigtig oprejsning har hun ikke fået, føler Helle K. Andersen.

- Jeg blev anklaget og dømt for noget, der var lovligt. Højesteret siger, at det er en fejl, men ingen vil tage ansvaret for fejlen - måske fordi det kan få konsekvenser for deres job eller karriere, siger hun.

Helle K. Andersen er erhvervsjurist, mor til to og bor på Fyn. Tidligere havde hun job som koncernjurist i A.P. Møller-Mærsk. På grund af den fejlagtige straffesag mistede hun jobbet som direktør i Erhvervsforeningen i Haderslev, fortæller hun.

Det var i november 2007, at hun sendte et lønkrav til Lønmodtagernes Garantifond. Det firma, hun var ansat i, gik ned.

Godt to år senere anmeldte kuratoren i konkursboet hende for strafbart forhold på grund af en forkert afkrydsning i et skema.

Såvel byretten i Odense som Østre Landsret fandt hende skyldig i at forsøge at fuppe sig til penge, men først efter en ekstraordinær omgang i retssystemet blev der rettet op på fejlen.

I Højesteret måtte Rigsadvokaten bede om frifindelse. Den paragraf, der var rejst tiltale efter, omhandler ikke svig overfor LG. Og desuden havde LG intet krav mod hende.

I efterspillet piner det hende, at ingen af de ansvarlige har sagt undskyld, beklaget eller givet erstatning.

- Der er i retssystemet en indbygget blind tillid til, at dommere og anklagere er bedre end andre. Men virkeligheden er, at også dommere og anklagere kan lave fejl, de kan have personlige sym- og antipatier, de kan være trætte og have en dårlig dag, siger hun.

For tiden er hun på kontanthjælp.

- Min karriere er ødelagt, og chancerne for et job er små.

- Det liv, jeg havde, får jeg ikke tilbage. Nogle gange tænker jeg om min situation, at folk jo kan komme til skade ved et uheld. Og at det er så er sket for mig. Der hviler en skygge over mig på grund af sagen, og den slipper jeg ikke af med, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip