K. afviser Pind: Vi har ikke kaldt til Cuba-samråd

Torsdag aften proklamerede Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, at han selv og De Konservative havde indkaldt den nyudnævnte udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) i samråd efter at have sagt ordene "paradis" og "Cuba" i samme sætning.

Men det var kun en halv sandhed.

De Konservative har nemlig ikke indkaldt udenrigsministeren i samråd i sagen, understreger De Konservatives tidligere udenrigsminister, Lene Espersen.

- Vi er ikke med på det. Vi ville ikke have indkaldt til samråd selv, men Venstre er naturligvis i sin gode ret til at gøre det, siger Lene Espersen, der nu er sit partis udenrigsordfører.

- Vi er enige med Venstre i, at Holger K. bør kritiseres for at nævne en diktaturstat som Cuba i sin tiltrædelsestale, også selvom det var med et humoristisk snert, siger hun.

- Men jeg har informeret Søren Pind om, at vi ikke er en del af samrådsindkaldelsen, men vi vil ikke kritisere, at Venstre indkalder til samråd, og vi møder naturligvis op og lytter til, hvad den nye udenrigsminister mener om Cuba, siger hun.

Lene Espersen vil da heller ikke udelukke, at der kan komme noget ud af samrådet, om end hun formoder, at det vil være på de lidt mere overordnede linjer.

- Vi kan da sikkert også få en god diskussion om, hvordan vi kan trække diktaturstater som Cuba i en mere demokratisk retning. Så jeg vil da ikke udelukke, at der kan komme noget konstruktivt ud af samrådet, siger hun.

Venstres EU-parlamentariker Jens Rohde har fredag kritiseret Søren Pinds samråd og kaldt det "et samråd om lyrik".

Holger K. Nielsens bemærkning om Cuba faldt i sin tiltrædelsestale som udenrigsminister torsdag, hvor han samtidig sagde farvel til sin forgænger som minister - og efterfølger som partiformand - Villy Søvndal, der nu har forladt politik.

Her forærede Holger K. Nielsen en hængekøje og en cd med cubansk musik til den Søvndal med bemærkningen, at han nu kunne nyde det "cubanske paradis".

Udenrigsministeren har fredag understreget, at han ville have sagt "ferieparadis".

/ritzau/

 

Dagens Gossip