K bløder op: Hvis boligskatterne lettes, støtter partiet kommuneaftale

Hvis finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er parat til at give håndslag til De Konservative på, at boligskatterne bliver lettet i forbindelse med de kommende finanslovforhandlinger, er K klar til at lægge mandater bag kommuneaftalen.

Det er en mere moderat melding fra De Konservatives gruppenæstformand og finansordfører, Brian Mikkelsen. Torsdag meddelte partiet nemlig, at det ville stemme imod Venstre-regeringens aftale om kommunernes økonomi for 2016.

- Vi vil ikke lægge stemmer til øgede boligskatter, så hvis vi skal stemme for denne aftale, skal vi have et tilsagn fra finansministeren om, at boligskatterne bliver lettet i finanslovforhandlingerne, siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

- Vi skal have en tilkendegivelse af, at boligejerne ikke kommer til at betale mere i boligskatter, og den har vi ikke fået endnu, fortsætter han.

Dermed synes De Konservative at bløde op over for aftalen i forhold til tidligere.

På spørgsmålet om, hvorvidt et tilsagn fra ministeren om at arbejde for det er godt nok, er svaret dog et klart "nej". Boligejerne skal kompenseres en til en, lyder det.

Aftalen om kommunernes økonomi vil ifølge Jyllands-Posten medføre, at boligejere, der på grund af boligskattestoppet fra 2002 ikke betaler grundskyld af grundens fulde værdi, vil kunne opleve en stigning i skatten på op til 6,6 procent næste år.

Og det fik K til at trække i håndbremsen.

- Når der er et borgerligt flertal, skylder vi at sende det signal til boligejerne, at nu bliver der sat en prop i det hul. Boligskatterne bør ikke stige under en borgerlig regering, sagde finansordfører Brian Mikkelsen til avisen torsdag.

Aktstykket med aftalen skal fredag eftermiddag behandles i Folketingets Finansudvalg, og hvis ikke De Konservative bliver overtalt til at bakke op om aftalen, skal Venstre finde de manglende mandater i rød blok for at få et flertal.

Claus Hjort Frederiksen afviste torsdag at give De Konservative indrømmelser i spørgsmålet om grundskylden i bytte for de vigtige stemmer.

Men han vil gerne tage drøftelsen i de kommende finanslovforhandlinger, sagde han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip