K vil styrke dansk missilforsvar for 1,3 milliarder

Skrevet af admin

18/03/2014

Mest læste i dag

Danske fregatter bør oprustes med radar og missiler, så de indgår i Natos nordøstlige del af USA's missilforsvar. Det skal være en advarsel til Rusland, som vil optage Krim i den russiske føderation og kan true de baltiske lande med store russiske mindretal.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen.

- Putin vil opfylde stormagtsdrømme om at gøre den russiske føderation større. I 2008 reagerede han mod Georgien og vil nu indlemme Krim under Ukraine i den russiske føderation, siger Lene Espersen til Ritzau.

- Vi skal installere radar og udstyr på vore fregatter, så vi kan være en del af missilforsvaret i den nordøstlige del af Europa.

Hun mener, at Danmark ligesom Holland og Tyskland bør undersøge at deltage i missilforsvaret. Det koster 20 millioner kroner, så Danmark går med i missilforsvaret ved Natos topmøde i september i Wales, siger Lene Espersen.

For tre danske fregatter koster det godt 1,3 milliarder kroner at installere radar og andet isenkram. Beløbet kan dækkes i forsvarsforliget, som har tre milliarder kroner årligt til indkøb af nyt udstyr, siger Lene Espersen.

Hun frygter ikke, at Nato indskiber sig i en uafvendelig optrapning ved at svare militært igen på russisk aggression mod Ukraine for at dæmpe frygten i Polen og de baltiske lande.

- Det farligste, man kan gøre, er, at man bare sidder på hænderne. Vi skal ikke gå i krig med Rusland, men vise rettidig omhu. Vi skal sørge for, at vores hær og forsvar er gearet til, at vores egen del af verden er blevet mere usikker, siger Lene Espersen.

Hun deltog som udenrigsminister i Nato-Rusland topmøder med Putin. Vesten har fejllæst ham, mener hun.

- Vi har mistolket situationen. Putin har udnyttet uenigheden blandt europæiske lande og USA, siger Lene Espersen.

/ritzau/