Kabinefolks strejke koster SAS 40 millioner kroner

05/03/2015 11:11

admin

Nyheder

Mest læste i dag

I alt fem dages arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet i SAS forventes at have kostet SAS omkring 40 millioner kroner i andet kvartal, oplyser luftfartsselskabet:

- Den 24. februar og mellem 27. februar og 2. marts aflyste SAS 334 flyafgange til og fra København på grund af en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt dele af SAS' kabinepersonale, som beregnes at påvirke SAS negativt med 50 millioner svenske kroner.

Striden mellem SAS og de kabineansatte handler om overflytning af 147 ansatte fra SAS til det nye datterselskab Cimber. Det sker som et led i SAS' forsøg på at vende underskud til overskud.

SAS' topchef Rickard Gustafson er ked af, at mange af selskabets kunder blev ramt af strejken.

- Jeg kan kun dybt beklage den strejke, vi havde i sidste weekend. Jeg synes, det er frygteligt, at det rammer vores kunder, siger han og tilføjer, at han ikke kan "forstå eller acceptere en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse", siger han til Ritzau Finans.

Rickard Gustafson bærer dog ikke nag over for kabinepersonalet, som nedlagde arbejdet i protest mod det, de selv har kaldt SAS' "Cimber-fidus".

- Jeg er glad for, at vi er tilbage i normalen, og nu skal vi kigge frem, siger han med henvisning til, at selskabets kabinepersonale er tilbage i arbejde.

Mens SAS' flytrafik er på vej mod normalen, er selskabets konkurrent Norwegian kastet ud i en strejke bandt selskabets skandinaviske piloter.

Heller ikke den igangværende strejke hos Norwegian får roser fra SAS-chefen.

- En strejke er aldrig god for nogle. Der findes ingen vindere, og det er ikke godt for industrien, siger han.

Direkte adspurgt medgiver han dog, at der er en kortsigtet positiv effekt for SAS og andre flyselskaber, der konkurrerer med Norwegian.

- Mange passagerer, der havde tænkt at rejse med Norwegian, er nu på jagt efter andre udbydere, forklarer han og erkender, at "vi har ekstra tryk på bestillingerne for øjeblikket".

Men i samme åndedrag understreger han atter, at "i det større og længere perspektiv er der ikke noget positivt ved en strejke".

Oplysningerne kommer i forbindelse med SAS regnskab for første kvartal i regnskabsåret 2014/2015.

SAS kom ud af første kvartal, som sluttede med udgangen af januar, med et resultat før skat på minus 836 millioner svenske kroner - svarende til et underskud på knap 675 millioner danske kroner.

/ritzau/