Kæmpe grønlandsk underskud stjæler fokus i valgkampen

Valgkampen i Grønland fik onsdag et nyt hovedemne, da det kom frem, at den grønlandske økonomi har det langt værre end hidtil antaget.

En kontogennemgang fra Departementet for Finans- og Indenrigsanliggender viser, at landskassen i 2014 formentlig får et underskud på omkring 275 millioner kroner mod et forventet overskud på finansloven på 21 millioner kroner.

Det skriver det grønlandske medie KNR, der har fået aktindsigt i papirerne, som blev udarbejdet i september, og som egentlig skulle have været behandlet i Grønlands landsting, Inatsisartut.

Minister for finans- og indenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq fra partiet Siumut, forklarer, at resultatet ikke skyldes, at Siumut har handlet uansvarligt som regeringsparti.

- Jeg skal pointere klart og tydeligt, at det ikke er bevillingerne, som vi har overskredet. Det er mindre indtægter, der er årsag til, at vi kommer til at få underskud for i år, siger han til KNR og nævner blandt andet, at indtægterne fra makrelfiskeriet er blevet lavere end ventet.

Men den udlægning er Sara Olsvig, formand for Inuit Ataqatigiit (AI), ikke enig i.

- Jeg vil sige det meget klart. Det er dårlig regeringsførelse at sætte tal på indkomster på en finanslov, når man ikke er sikker på, at de kommer, siger Sara Olsvig til avisen Sermitsiaq.

Hun går efter at blive den nye landsstyreformand, efter at Aleqa Hammond (Siumut) i forbindelse med en omstridt bilagssag i september måtte trække sig fra posten og udskrive valg.

Meningsmålingerne op til valget spår en markant tilbagegang for Hammonds Siumut-parti, selvom 48-årige Kim Kielsen har lagt afstand til sin forgængers gerninger.

IA står til at få regeringsmagten, hvis partiet kan få opbakning fra et eller to af de mindre partier Naleraq, Atassut og Demokraterne, der står til at blive tungen på vægtskålen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip