Kalasjnikovs far led under geværets utallige drab

Russeren, som designede og lagde navn til et af verdens mest kendte våben, kalasjnikov-geværet, havde det skidt med de mange drab, som hans opfindelse har ført med sig.

Det skrev han i et brev til den russisk ortodokse kirke før sin død sidste år.

- Min indre smerte er ubærlig, skrev Mikhail Kalasjnikov ifølge avisen Isvestia.

- Et spørgsmål hjemsøger mig: Eftersom mit gevær dræbte så mange mennesker, betyder det, at jeg, Mikhail Kalasjnikov, en ortodoks kristen, bærer skylden for disse menneskers død, selv hvis de skulle være fjender?

En talsmand for kirken bekræfter over for den russiske avis, at den har modtaget brevet, som blev skrevet seks måneder før Mikhail Kalasjnikovs død 23. december sidste år.

Brevets ægthed er ikke bekræftet af andre parter.

Det automatiske stormgevær blev indført i den sovjetiske hær i 1947.

Våbnet fremstilles stadig i forskellige udgaver, og for nylig, samme dag som dets skaber døde, skrev avisen Moscow Times, at selskabet Kalasjnikov Concern planlægger at udvikle en ny udgave.

Mikhail Kalasjnikov var selvlært våbensmed. Han var mekaniker og reparerede kampvogne i det gamle Sovjetunionen. Han viste sig at være endog meget fiks på fingrene.

Inden han begyndte på det, var han en del af en kampvognsbesætning under Anden Verdenskrig, men han blev såret af en granat.

Han har ifølge russiske medier fortalt, at hans tanker om, hvordan en riffel bør laves, kom til ham, mens han lå på hospitalet.

Tiden brugte han på at konstruere det simple, men robuste og meget pålidelige gastryksgevær med en kadence på 600 skud i minuttet og et karakteristisk krumt magasin.

Våbnet gik snart sin sejrsgang rundt om i verden, hvor det anslås, at der nu findes mellem 50 og 70 millioner Kalasjnikov'er.

I opdaterede versioner såsom AKM, AK-74 og AKS-74 bruges våbnet i dag af 60 regulære militære styrker foruden af oprørs- og terrorgrupper.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip