Kampe blusser op mellem religiøse grupper i Irak

Kampe er blusset op nord for den irakiske hovedstad, Bagdad, fredag mellem sunnimuslimske oprørere og en milits af shiamuslimer.

Grupperne er i direkte konfrontation i to byer i provinsen Diyala, dels i byen Udhaim, som ligger 90 kilometer fra hovedstaden, dels i byen Muqdadiya, som ligger 80 kilometer fra Bagdad.

Irakiske regeringstropper er den seneste tid flygtet ud af millionbyen Mosul og andre byer, efter at islamisterne fra Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) har gjort fremstød i området.

Isil har meddelt, at næste store mål er Bagdad.

Det har fået indenrigsministeriet til at iværksætte en forsvarsplan for hovedstaden, hvor man blandt andet indsætter flere soldater og øger efterretningsindsatsen.

En talsmand for Iraks øverste shiaprædikant Ali al-Sistani har fredag opfordret folk til at gribe til våben for at forsvare deres land.

- Medborgere, som er i stand til at bære våben og bekæmpe terrorister, forsvare landet, folket og de hellige pladser, bør melde sig frivilligt til sikkerhedsstyrkerne, siger al-Sistanis talsmand i forbindelse med fredagsbønnen.

Styret i Bagdad er domineret af shiamuslimer. Hovedparten af den irakiske befolkning er shiiter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip