Kampen mod ebola stopper først ved nul smittede

Kampen mod den dødelige sygdom ebola stopper først, når antallet af smittede lander på nul.

Sådan lyder det fra flere sider på en ebola-konference i Bruxelles tirsdag, hvor omkring 800 toppolitikere og forskere deltager.

- Erfaring har lært os, at vi ikke må antage, at det værste er ovre. Vi bliver nødt til at fortsætte vores arbejde, siger EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini.

Konferencen, som er på EU-Kommissionens initiativ, skal sætte fokus på at "bevare den internationale mobilisering og planlægge de næste skridt i kampen mod både det nuværende udbrud og ebola-virussen generelt".

Det er den sværeste del, som kommer nu, lyder det fra David Nabarro, der leder FN's indsats for at bekæmpe ebola.

- Vi bliver nødt til at fortsætte med at være fuldt engageret, indtil opgaven er fuldført.

- At komme til nul og blive ved nul, siger Nabarro med henvisning til målet om at nå ned på nul smittetilfælde af ebola.

Indtil videre har mindst 9000 mennesker mistet livet til den dødelige sygdom, imens flere end 22.000 mennesker er blevet smittet med ebola.

Det er de tre afrikanske lande Guinea, Liberia og Sierra Leone, der er hårdest ramt. De tre landes præsidenter er imidlertid også til stede til konferencen.

Liberias præsident, Ellen Johnson Sirleaf, understreger, hvor ødelæggende ebola har været for hendes land.

- Ebola har haft omfattende indflydelse på vores økonomi. Det vigtigste, langsigtede svar på ebola ligger derfor i planer og strategier for økonomisk bedring, siger Sirleaf og påpeger nødvendigheden for international hjælp.

Flere lande har bidraget til kampen mod ebola - herunder også Danmark.

I alt har Danmark bidraget med 200 millioner kroner samt sendt to hold med sundhedspersonale til Sierra Leone. Et tredje hold rejser i slutningen af måneden.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), som deltager i konferencen, er godt tilfreds med Danmarks indsats.

- Vi følger selvfølgelig situationen løbende. Det er også derfor, jeg er her - for at fornemme, hvor vi er henne, siger ministeren.

- Næste skridt for Danmark bliver at tage stilling til, om vi skal sende et fjerde hold af sted, siger Mogens Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip