Kampfly bomber IS-stillinger ved belejret kurdisk by

Den amerikansk-ledede koalition har lørdag foretaget nye bombeangreb mod militante fra Islamisk Stat (IS) ved den syriske by Kobani på grænsen til Tyrkiet, hvor et stort antal kurdere er belejret af jihadist-gruppen.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der overvåger den syriske borgerkrig, blev mindst fire steder i området udsat for luftbombardementer - syd og sydøst for Kobanis udkant, hvor militært materiel blev ødelagt.

- Mindst 35 jihadister fra Islamisk Stat blev dræbt ved luftangrebene. 30 blev dræbt ved byen Shadadi i det nordøstlige Hasakeh, mens fem andre blev dræbt nær Kobani, siger gruppen, der overvåger konflikten gennem en lang række netværk over hele Syrien.

Alligevel fortsætter de hårde kampe i byen, hvor Islamistisk Stat synes at rykke stadig nærmere. Den øverstkommanderende for de kurdiske styrker, der forvarer Kobani, sagde sent fredag, at de militante islamister var "mindre end en kilometer" væk.

- Vi er i et lille belejret område. Ingen forstærkninger er nået frem til os, og grænserne er lukkede, sagde den øverstkommanderende, Esmat al-Sheikh, over telefonen til Reuters.

- Jeg forudser, at de vil slå mange ihjel og stå bag store ødelæggelser, tilføjede han.

IS begyndte at rykke frem mod Kobani den 16. september for at styrke sine positioner i grænseområdet til Tyrkiet. Fremrykningen har udløst en masseflugt fra byen og dens opland. Omkring 186.000 er flygtet til Tyrkiet.

Der hersker tvivl om, hvordan Tyrkiet vil reagere, hvis det lykkes Islamisk Stat at indtage Kobani.

Tyrkiske styrker er udstationeret tæt på byen i en lille enklave med et mausoleum, der er tyrkisk territorium.

- Hvis nogen krummer så meget som et hår på deres hoveder, vil Tyrkiets hær gøre alt, hvad der er nødvendigt, og alting vil være ændret fra det øjeblik, siger den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan.

Men den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, har tidligere advaret om, at en tyrkisk militær operation kan trække Tyrkiet ind i en langt større konflikt.

- Nogen siger: Hvorfor beskytter I ikke kurderne i Kobani? Hvis de tyrkiske styrker går ind i Kobani, og tyrkiske mindretal i Yayladag derefter beder os om hjælp, så måtte vi også gribe ind der, siger han.

Tyrkiets parlament gav torsdag landets militære styrker mandat til at udføre militære operationer i Irak og Syrien mod Islamisk Stat og andre terrorgrupper.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip