Kendt forfatter: Jeg tog ikke skade af pædofili

Skrevet af Lotte Sørensen

|

14/09/2013

Dagens topnyheder

72-årige Richard Dawkins fortæller, at han som dreng oplevede, at en lærer på hans kostskole i Salisbury i England stak sin hånd ned i hans shorts. Andre elever blev udsat for lignende ting.

- Men jeg tror ikke, at det har påført nogen af os langvarig skade, skriver han i sine erindringer An Appetite for wonder.

Læs også: Tv-stjerne indrømmer sexmisbrug af unge piger

I Storbritannien er  flere kendte tv-personligheder i de seneste par år blevet afsløret i omfattende misbrug af børn tilbage i 1970'erne. Mest omtale har sagen om tv-værten Jimmy Savile fået. Men det giver ikke mening, mener Dawkins.

- Jeg er meget bevidst om, at man ikke kan fordømme folk fra en tidligere tid ud fra vor tids standarder. Lige som vi ikke ser tilbage på det 18. og 19. århundrede og fordømmer folk for racisme, som vi ville fordømme dem i dag, siger han.

Selv bærer han ikke nag for sin barndoms plageånder.

Læs også: 18-årig slog pædofil far ihjel: Straffet med seks timers fængsel

- Hvis jeg kigger nogle årtier tilbage til min egen barndom, så var der ting som smæk med spanskrør og mild pædofili, og jeg kan ikke få mig selv til at fordømme det efter de standarder, jeg eller andre ville bruge i dag, siger han videre.

Disse udtalelser har skabt vild debat, og han bliver mødt af kritik fra blandt andre NSPCC, det engelske selskab mod børnemishandling.

- Det ser ud til, at hr. Dawkins mener, at fordi en forbrydelse blev begået for længe side, bør vi dømme det på en anden måde. Men vi ved, at ofre for seksuelt misbrug lider på samme måde, uanset om det var for 50 år siden eller i går, siger Peter Watt fra NSPCC til The Times.

Følg Dagens.dk på Facebook - gratis nyheder hver dag