Kerry erkender hård periode efter NSA-afsløringer

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, erkender, at forholdet mellem Tyskland og USA har været gennem en "hård periode" efter afsløringerne af efterretningstjenesten NSA's aflytninger og overvågning af blandt andet den tyske regeringsleders mobiltelefon.

- Vi har haft en god periode, men vi vil genoprette et godt forhold, da vi fælles har interesser, siger Kerry, som fredag førte forhandlinger i Berlin med forbundskansler Angela Merkel og den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

Kerry siger, at USA tager Tysklands vrede over afsløringerne af den amerikanske overvågning af Merkels mobiltelefon meget alvorligt.

- Jeg vil sige til den tyske befolkning, at det ikke er nogen hemmelighed, at vores to lande har været gennem en hård periode, siger Kerry.

Til et spørgsmål om, hvorvidt USA vil underskrive en ikke-spionage aftale med Berlin siger Kerry blot, at Merkel og præsident Barack Obama fører drøftelser om hele sagen.

- Drøftelserne vil fortsætte mellem vores efterretningstjenester, tilføjer han og understreger:

- USA går ind for beskyttelse af privatlivet.

Kerry, der deltager i den årlige internationale sikkerhedskonference i München i weekenden, siger, at USA vil arbejde stærkt for, at hele sagen bliver ordnet på en passende måde.

Den tidligere amerikanske agent og it-tekniker Edward Snowden står bag de omfattende afsløringer af USA's elektroniske overvågning af folk og institutioner i både USA og udlandet.

I oktober kom det frem, at den tyske forbundskanslers mobiltelefon var blevet aflyttet af USA.

/ritzau/AFP

 

 

 

 

Dagens Gossip