Kerry overrasker: Første USA-udenrigsminister i Somalia

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, er tirsdag landet i Somalia på et uanmeldt besøg, bekræfter journalister, som følger Kerry på rejsen.

Det er første gang, at en amerikansk udenrigsminister besøger Somalia, hvor to amerikanske helikoptere blev skudt ned under et angreb i 1993. Knap 20 amerikanere mistede livet.

Kerry skal mødes med Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, landets premierminister og flere borgergrupper, oplyser amerikanske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Af sikkerhedsmæssige årsager oplyses det ikke, hvor Kerry skal holde disse møder.

Besøget skal "sende et stærkt signal til al-Shabaab om, at vi ikke har vendt somalierne ryggen. Vi vil støtte Somalia, indtil al-Shabaabs terror er fortid, siger en diplomat fra ministeriet til journalister ifølge Reuters.

Den islamistiske gruppe al-Shabaab har de seneste 10 år hærget landet på Afrikas Horn, og gruppen har udført utallige angreb rettet mod medlemmer af regeringen og præsidenten.

Meget ofte er al-Shabaabs angreb sket nær lufthavnen i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Selv somaliske regeringsfolk blev af sikkerhedsmæssige årsager ikke informeret om besøget på forhånd. Amerikanerne havde i stedet meldt et besøg af en knap så højtstående person.

USA støttede i starten af 1990'erne en humanitær mission i landet, og amerikanerne rejste hjem med store tab.

Kerry vil under besøget også benytte lejligheden til at takke fredsstyrken fra Den Afrikanske Union, Amisom, for at fortsætte kampen mod islamisterne.

Amisom og somaliske soldater har drevet Shabaab væk fra flere af deres højborge i landet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip