Kim Kielsen vil forhandle med alle efter valgsejr

Tidligt lørdag morgen kunne Siumut med Kim Kielsen i spidsen kalde sig vinder af det grønlandske valg, men først mandag begynder forhandlingerne om at forme en ny regering.

Det siger Siumuts formand, Kim Kielsen, lørdag aften.

- Jeg har nu talt med samtlige partiformænd, og vi er enige om at indlede samtalerne på mandag. Det er vigtigt at have tid til familien efter en hård valgkamp, siger Kielsen ifølge Sermitsiaq i en pressemeddelelse.

Selvom Siumut fortsat er Grønlands største parti, var der tale om en tilbagegang siden sidste valg på 8,6 procent.

Det betyder, at blot 326 stemmer nu skiller Siumut og Inuit Ataqatigiit (IA), og at begge partier efter valget sidder på 11 mandater hver.

Kim Kielsen skal samle mindst fem mandater for at opnå flertal i Landstinget, men tidligere lørdag slog han fast, at han er åben for, at de to store partier går sammen.

- Der er jo alle muligheder, de er alle åbne. Vi har hele tiden sagt, at vi skal have et bredt forlig. Og det er det, vi vil gå efter. Det er befolkningen, vi skal tænke på her og nu, sagde Kim Kielsen til radiostationen KNR.

Sara Olsvig fra IA vil også arbejde for et bredt samarbejde, men hun går ind til forhandlingerne med høje krav.

Det skal være slut med magtmisbrug som den sag, der kostede den tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond jobbet og førte til udskrivelsen af valget.

- Vi kommer til at stille nogle meget klare krav til god regeringsførelse, til stabil økonomistyring, til troværdig regeringsførelse, og til et meget klart nej til misbrug af magt og misbrug af landskassens midler, siger Sara Olsvig til KNR.

I kulissen står den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der i starten af året forlod Siumut og dannede Partii Naleraq. Sammen med Siumuts tidligere regeringspartner Atassut kan de tre partier opnå et spinkelt flertal.

/ritzau/

 

Dagens Gossip