Kina er nu verdens tredjestørste våbeneksportør

Kina har overhalet Tyskland og er nu verdens tredjestørste våbeneksportør, oplyser Stockholms Internationale Fredsforskningsinstitut (Sipri) i en rapport, der blev offentliggjort mandag.

Eksporten af tunge våben fra verdens næststørste økonomi er steget med 143 procent i årene 2010 til 2014 sammenlignet med den tidligere femårige periode. Den gang var Kina verdens niendestørste eksportør, skriver Sipri.

- Asiatiske lande fortsætter med at øge deres militære kapaciteter med særlig vægt på maritime aktiviteter, hedder det i en pressemeddelelse fra Siemon Wezeman, der er seniorforsker i Sipris våben- og militærudgiftsprogram.

Mere end 68 procent af den kinesiske eksport går til Pakistan, Bangladesh og Myanmar. Kina sælger også tunge våben til 18 afrikanske stater.

Analytikere siger, at kinesisk fremstillet udstyr har fundet sultne købere blandt lande, der er på kant med USA og dets allierede.

Kina er overordentlig forsigtig og ansvarlig med dets våbeneksport, oplyser landets forsvarsministerium mandag.

- Vi følger princippet om at hjælpe modtagerlandet med rimelig selvforsvarskapacitet, uden at det ødelægger global og regional fred og stabilitet, og ikke blander sig i modtagerlandets interne politik, siger militærtalsmand Hong Lei på en pressebriefing.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip