Kina og Japan på kollisionskurs om flyzone

Kina har lørdag udvidet sin flyzone i Det Østkinesiske Hav, og det sender landet på kollisionskurs med Japan, der gør krav på en gruppe øer i området.

Det vil uden tvivl skærpe retorikken mellem de to lande og øge de militære spændinger.

Kinas forsvarsministerium siger, at det har oprettet en ny luftforsvarszone for at "beskytte sig mod potentielle lufttrusler".

Kort efter blev kinesiske kampfly sendt på patrulje inde i den nye zone.

Zonen omfatter blandt andet et område, hvor den omstridte ø, der i Japan kendes som Senkaku, ligger. På kinesisk heder den Diaoyu.

Japans udenrigsministerium afleverede over telefonen en protest til den kinesiske ambassade i Tokyo.

En ledende embedsmand i ministeriet siger, at Japan "aldrig vil godkende en zone, som er oprettet af Kina" i et område, hvor der ligger japanske øer.

Han betegnede det kinesiske skridt som "meget farligt".

Senkaku eller Diaoyu er blevet en betændt sag mellem de to lande med nationalistiske undertoner.

Kina kræver, at fly, der bevæger sig ind i den nyetablerede zone, skal give meddelelse om flyrute, nationalitet og opretholde to-vejs-kommunikation under gennemfarten.

Kinesiske skibe er flere gange - og senest fredag - sejlet ind i farvandet omkring Senkaku. Japan har truet med at reagere på, hvad de opfatter som territoriale krænkelser.

Japans forsvarsminister, Itsunori Onodera, erklærede i sidste måned, at gentagne territoriale krænkelser var en trussel mod freden.

Hans bemærkning faldt samtidig med, at det forlød, at Japan har taget skridt til at nedskyde førerløse fly, som krænker japansk luftrum.

Det kinesiske forsvarsministerium advarede Japan og sagde, at ethvert forsøg på at nedskyde dets førerløse fly ville være en "krigserklæring".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip