Kina: Vækst på syv procent bliver svært at nå i år

Det er ikke en smal sag at få økonomien i Kina til at vokse med syv procent i år, erkender den kinesiske premierminister, Li Keqiang, søndag.

Syv procents vækst er ellers regeringens målsætning for 2015.

Li Keqiang fortalte derfor også regeringen, at myndighederne vil gøre, hvad der skal til for at sikre væksten - så længe det sker inden for rimelighedens grænser.

Det betyder ifølge Reuters, at Kinas regering er klar til at lempe den økonomiske politik og trykke på de nødvendige knapper for at undgå, at økonomien bremser for meget. Derudover kan det blive nødvendigt for at forhindre et kraftigt fald i beskæftigelsen.

De foreløbige tal for Kinas eksport tyder dog på fremgang.

Eksporten i februar var næsten 50 procent større end samme måned året før, og da importen af varer samtidig faldt 20 procent, eksploderede handelsoverskuddet til 370,5 milliarder yuan ifølge de statistiske myndigheder.

Overskuddet i februar, der svarer til 420 milliarder danske kroner, er det største nogensinde for verdens næststørste økonomi.

Det store plus på handelsbalancen tilskrives den øgede handel op til det kinesiske nytår, der i år faldt 19. februar, hvor Kina gik ind i Gedens år.

I 2014 faldt nytåret 31. januar, og derfor halter sammenligningen mellem handelstallene for de første to måneder i år og sidste år.

Samlet set er handelsoverskuddet for januar og februar i år på 832 milliarder kroner mod bare 61 milliarder i de første måneder af 2014.

Nedgangen i importen i februar skyldes ifølge analytikere, at verdensmarkedspriserne for mange råvarer, som Kina er storforbruger af, er faldet.

Trods den på papiret voldsomme vækst i eksporten har flere økonomer fortsat et pessimistisk syn på udsigterne.

I 2014 lød væksten på 7,4 procent - den laveste i 24 år.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip