Kina vil genskabe Silkevejen med milliardplan i Pakistan

Kinas præsident, Xi Jinping, fik en storslået modtagelse, da han mandag kom til Islamabad i Pakistan, hvor han vil offentliggøre kæmpemæssige investeringer.

Den kinesiske leders besøg vil lancere begyndelsen på udviklingen af en "pakistansk-kinesisk økonomisk korridor", som er en del af Kinas planer om at udvikle den gamle Silkevej til markeder i Mellemøsten og i Europa.

Kina planlægger at bruge op mod 320 milliarder kroner på projekter inden for infrastruktur og energi i Pakistan. Det vil medføre nye forbindelser mellem Xinjiang i det nordvestlige Kina og i Den Bengalske Bugt.

Investeringerne overgår langt, hvad USA har investeret i Pakistan, og de understreger Kinas ambitioner i Asien, Mellemøsten og Europa.

- Pakistan har nu helt afgørende betydning for Kina, siger Mushahid Hussain Sayed, som leder forsvarsudvalget i Pakistans parlament.

Den nye korridor vil komme til at bestå af et netværk af veje, jernbaner og rørledninger, som skal løbe gennem Pakistans fattige og tilbagestående Baluchistan-provins, som længe har været præget af et separatistisk oprør.

Sikkerhed i området er en af de største bekymringer for den kinesiske ledelse omkring Xi, der mandag førte samtaler med den pakistanske premierminister, Nawaz Sharif, og militære ledere.

I Beijing er der frygt for, at muslimske separatister fra Xinjiang vil alliere sig med militante i det muslimske Pakistan.

- Kinas og Pakistans sikkerhedsmæssige og økonomiske samarbejde må forstærke hinanden, hedder det i en erklæring fra den kinesiske præsident.

Xi ventes under sit todages besøg i Pakistan at opfordre til en styrkelse af bestræbelserne på at skabe fred i Afghanistan, hvor pakistanerne er meget opsatte på at forhindre rivalen Indien i at udøve nogen indflydelse.

USA har siden 2002 støttet Pakistan med i alt 31 milliarder dollar (omkring 214 millioner kroner).

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip