Kinas statspresse gør grin med Storbritannien

Skrevet af admin

|

03/12/2013

Dagens topnyheder

Storbritannien var engang verdens førende magt med kolonier over det meste af verden og en flåde, der var frygtet.

Det var før verdenskrigene. Skulle briterne tro, at deres land stadig regnes for en stormagt, så har i hvert fald den statslige presse i Kina et andet syn på den sag.

David Cameron, den britiske premierminister, er på besøg i Kina, og det har fået den statskontrollerede avis Global Times til at bringe en skarp leder, der piller Storbritannien ned på jorden.

Tonen er nok ikke blevet bedre af, at Cameron i fjor mødtes med tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, der er en torn i øjet på det kinesiske centralstyre i hovedstaden Beijing.

Lamaen ønsker større selvstyre i Tibet, men Kina regner ham for en farlig separatist.

Kina falder ikke for Camerons "oprigtighed", hedder det i overskriften på lederen.

- Cameron-administrationen bør erkende, at Storbritannien i kinesernes øjne ikke er en stormagt. Det er bare et gammelt europæisk land, der er godt for turister og studenter.

Mødet mellem Cameron og Dalai Lama bragte forholdet mellem regeringerne i London og Beijing ned i retning af frysepunktet, men mandag mødtes Cameron så med Kinas premierminister, Li Keqiang, i Beijing, og her underskrev de en række handelsaftaler.

Senere mødtes Cameron med Kinas præsident, Xi Jinping.

Med sig til Kina har Cameron omkring 100 forretningsfolk, herunder topchefer fra Jaguar Landrover, Rolls-Royce og Royal Dutch Shell.

Cameron har holdt menneskeretsmøder strengt væk fra den officielle del af besøget, men Global Times er ikke imponeret.

- Det kan næppe siges at være afslutningen på konflikten mellem Kina og Storbritannien, hedder det i lederen, der opfordrer Kinas regering til at bruge sine diplomatiske ressourcer over for Storbritannien, der må "betale prisen for at blande sig i Kinas interesser".

Global Times er kendt for at have tætte forbindelser til det kommunistiske parti, og avisen indtager ofte nationalistiske synspunkter.

/ritzau/AFP