KL: Godt at overvægtige ikke får særlig beskyttelse

EU-Domstolen har netop afgjort, at svært overvægtige kan fyres på linje med alle andre, fordi fedme ikke er selvstændigt beskyttet i EU-retten på linje med race og religion.

Men EU-Domstolen anerkender, at fedme under visse omstændigheder kan være et handicap.

Nu er det op til de danske domstole at afgøre, om dagplejeren Karsten Kaltoft havde et handicap, og om det i givet fald var det, der var årsagen til, at han blev fyret.

KL har hele tiden været enig i, at overvægtige personer i særlige tilfælde kan have et handicap, og i lyset af forslaget til afgørelse fra generaladvokaten i sommer er denne del af EU-Domstolens dom derfor heller ikke overraskende.

- Det er tilfredsstillende, at der er sket afvisning af FOA's påstand om, at overvægtige skal have en særlig beskyttelse i EU's charter om grundrettigheder. Sagen er hermed afgjort helt i overensstemmelse med KL's påstand, siger Karsten Thystrup, kontorchef i KL's kontor Jura og EU.

Karsten Kaltoft passede børn i sit hjem, da han blev fyret af kommunen. Begrundelsen lyder, at Karsten Kaltoft bliver afskediget, fordi børnetallet falder.

Karsten Kaltoft var dog af en anden overbevisning. På et møde i kommunen i forbindelse med fyringen bliver hans overvægt nemlig drøftet, og den fyrede dagplejer mener, at han er blevet fyret, fordi han er overvægtig.

Det er nu op til Retten i Kolding at afgøre, om Karsten Kaltoft rent faktisk kan anses for at være handicappet, selv om parterne er enige om, at han har passet sit arbejde upåklageligt i 15 år.

- Selv om Retten i Kolding måtte nå frem til denne konklusion, ændrer det imidlertid ikke ved, at Billund Kommune ikke har lagt vægt på fedme, da Karsten Kaltoft blev opsagt, siger Karsten Thystrup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip