Klage til ministre: KL krænker handicappede med talfejl

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Danske Handicaporganisationer har fået nok af, at kommunerne opstiller et billede af, at udgifterne til voksne handicappede stiger ukontrolleret.

Det er der slet ikke belæg for, anfører organisationen, der nu beder social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om hjælp.

- Kommunernes Landsforening konstruerer en virkelighed, som passer ind i et billede, hvor de kan præsentere mennesker med handicap som en dyr befolkningsgruppe, skriver Danske Handicaporganisationer i et brev til de to ministre.

Kommunerne og regeringen forhandler om kommunernes økonomi i det kommende år, og et af de argumenter, KL har fremført, er, at kommunernes økonomi er presset, fordi udgifterne til voksne handicappede stiger.

Det argument kalder Danske Handicaporganisationer for usagligt. Det sker med henvisning til tal fra Social- og Indenrigsministeriet og Finansministeriet, der viser, at udgifterne til voksenhandicapområdet er nogenlunde uændrede fra 2007 til 2014.

- Jeg håber ikke, at regeringen falder for KL's usaglige undersøgelser og argumenter. Blandt mennesker med handicap og i handicaporganisationerne har vi fået nok af stigmatiseringen, skriver formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

- Derfor vil jeg bede om, at regeringen bidrager aktivt til, at forhandlingerne tager udgangspunkt i et sagligt talmateriale med fokus på at hjælpe og støtte borgerne.

- Jeg finder, at KL i sin argumentation krænker mennesker med handicap. Ingen anden befolkningsgruppe oplever år efter år at blive hængt ud af KL som værende dyr og besværlig, lyder det i brevet.

KL-formand Martin Damm (V) siger, diskussionen bygger på retvisende tal.

- Vi lægger åbent frem, at stigende udgifter til voksne handicappede presser kommunerne. Og derfor siger vi til regeringen, at vi enten har brug for flere penge, eller at Folketinget ændrer reglerne på området, siger han i en skriftlig kommentar.

- Rent talmæssigt er den kommunale kontoplan skruet sådan sammen, at det ikke er muligt at opgøre de samlede udgifter til voksne handicappede, fordi det er vanskeligt at skille udgifterne til ældre og handicappede ad.

- Derfor har vi zoomet ind på de tre konti til botilbud og socialpædagogisk støtte, som udgør den største udgiftspost til voksne handicappede. Og disse udgiftsposter vedrører samtidig primært handicappede, siger KL's formand.

/ritzau/