Klima-græsrødder savner tempo i FN-forhandlinger

Stemningen er konstruktiv, men forhandlingerne går stadig noget langsomt.

Det mener danske miljø- og udviklingsorganisationer, som er til stede ved FN's klimamøde COP20 i Perus hovedstad, Lima, og følger forhandlingerne.

- Det haster med at nå resultater her i Peru. Som videnskaben for nylig viste (...), er det nu, vi skal handle, hvis vi skal undgå de farligste klimaændringer. Med kun et år til, at en ny global klimaaftale skal indgås i Paris, viser landene alt for lidt ambition og hastighed i forhandlingerne her, siger Troels Dam Christensen i en pressemeddelelse.

Han er koordinator for ngo-netværket 92-gruppen og udtaler sig i forbindelse med, at de forskellige landes ministre, herunder den danske klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen (R), nu er ankommet til klimamødet.

Ministermødet for omkring 190 lande skal fastlægge rammerne for den globale aftale, der ventes indgået på Paris-topmødet i 2015.

Denne aftale vil skulle træde i kraft i 2020, men ifølge John Nordbo, der er klimachef i WWF Verdensnaturfonden, er der behov for på den korte bane at øge indsatsen mod klimaforandringer.

- Det er afgørende at få knækket kurven over det globale udslip af CO2 allerede inden 2020, hvis målet om at holde den globale temperaturstigning under to grader skal holdes, siger han og kalder de nuværende initiativer for "uambitiøse og løse".

- Klima- og energiministeren må bide sig fast i bordet og sikre, at der kommer reelle fremskridt på dette område i Lima, lyder det fra John Nordbo.

Forud for klimamødet i Peru har både EU, USA og Kina fastsat mål for at nedbringe udledningen af CO2.

/ritzau/

 

Dagens Gossip