Klimatilpasning: Nyt kort viser, hvor grundvandet vil stige og falde

De to sidste somre har budt på enorme regnskyl, der blandt andet oversvømmede dele af København, Aarhus, Aalborg og Svendborg.

Enorme regninger
I kølvandet på de massive regnmængder fulgte enorme regninger til det offentlige, forsikringsselskaber og private husejere. Regninger, som fremover kan undgås, hvis klimatilpasning bliver tænkt ind allerede i planlægningen af by- og boligområder.

- Vores børn og børnebørn skal ikke stå med en kæmperegning for oversvømmelser, fordi vi ikke handlede i tide. Det er nu, vi skal være smarte og investere i løsninger, der forhindrer oversvømmelser i fremtiden, siger miljøminister Ida Auken.

Grundvandskort nyt våben
Når byer og boligområder skal sikres mod kommende klimaforandringer, er det ikke nok at se på, hvor meget vand der kommer ned fra oven. Vandet under jordens overflade påvirkes nemlig også af fremtidens ændrede klima.

Derfor lancerer Ida Auken nu et nyt screeningskort, der viser, hvor og hvor meget grundvandet vil stige eller falde i midten af århundredet.

- Hvis grundvandet stiger, kan det betyde, at et område som i dag er tørt, vil være fugtigt om 10-20 år. En effektiv klimasikring kræver et grundigt forarbejde, og her kan det nye værktøj være en stor hjælp, når kommunerne skal planlægge bolig- og byområder, siger Ida Auken.

Screeningsværktøjet
Det nye grundvandskort er blevet til ud fra beregninger om fremtidens klima, det nuværende grundvandsspejl og de geologiske forhold. Værktøjet er ikke umiddelbart rettet mod private boligejere, da det kræver teknisk indsigt at bruge kortene.

Læs om verdens højeste bjerg eller danmarks højeste punkt her. Du kan også læse om danmarks højeste bygning og verdens største land her.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip