Knap 72 procent stemte ved kommunalvalget

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Kampagnerne for at få befolkningen til at stemme ved tirsdagens kommunal- og regionsvalg ser ud til at have virket.

71,9 procent af vælgerne afgav deres stemme, fremgår det af landsresultatet tidligt onsdag morgen.

I 2009 lå stemmeprocenten på 65,8. Der var da tale om den laveste valgdeltagelse i 35 år, og det fik både politikere og aktivister på banen denne gang for at få vendt udviklingen.

Det officielle Danmark med Økonomi- og Indenrigsministeriet og KL i spidsen lancerede en landsdækkende kampagne med fokus på at få flere til at stemme til kommunal- og regionsvalget.

Valgets slogan var "Tænk dig om før du IKKE stemmer", og en række kendte danskere var ambassadører for at få så mange som muligt til stemmeurnerne.

I København stemte 60 procent af de stemmeberettigede i år, i 2009 var tallet 50,5 procent. På Lolland stemte hele 73,6 procent af de stemmeberettigede i år. Det tal var i 2009 64,5 procent.

Den markante fremgang glæder Lisbeth Zorning Andersen, der selv er vokset op på Lolland, og som har været både initiativtager og frontfigur for kampagnen "Stemmer på Kanten", der har prøvet at få social udsatte danskere til at stemme.

Også politikerne Özlem Cekic fra SF og Fatma Øktem (V), der er de to eneste folketingsmedlemmer med minoritetsbaggrund, tog landet rundt for at opfordre borgere med etnisk baggrund til at stemme til kommunal- og regionsvalget.

Ved valget i 2005 stemte 69,5 procent. I 1997 stemte 70,1 procent, og i 1993 stemte 71,2 procent.

I 2001 var stemmetallet usædvanlig højt med 85,0 procent, men dengang var der både kommunal- og amtsrådsvalg og folketingsvalg på samme dag.

/ritzau/