Koch-udvalg: Bedre afdragsordning til forgældede ledige

Langtidsledige skal ikke miste penge, når de får et job, fordi de først skal afdrage deres gæld til det offentlige.

Mere end hver anden langtidsledige er forgældet, og for mange langtidsledige kan det slet ikke betale sig at få et job.

Det mener Carsten Koch-udvalget, som tirsdag foreslog at ændre indsatsen for 530.000-540.000 ledige i den arbejdsdygtige alder. Gruppen lever blandt andet af kontanthjælp, førtidspension eller revalidering.

Det skriver Avisen.dk.

Carsten Koch-udvalget foreslår, at borgere på offentlig forsørgelse skal få en smidigere afdragsordning, så det stadig kan betale sig at arbejde for dem.

Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau, støtter eksperternes forslag.

- Man skal bestemt skabe bedre muligheder for at afvikle gæld. Samtidig bør man også tilbyde mere gældsrådgivning, så de ledige undgår at ende i den stressende situation, siger Majbrit Berlau.

Ifølge rapporten har en langtidsledig på kontanthjælp i gennemsnit 90.000 kroner i gæld til det offentlige. Det kan være skattegæld eller gæld til andre offentlige myndigheder.

Derfor ser jobcentre i hele landet, at mange gældsramte frygter at komme i arbejde. De er ikke motiverede i at deltage i virksomhedsrettede tilbud.

Formanden for Rådet for socialt udsatte, Jann Sjursen, genkender billedet fra rådets undersøgelser.

- Når gælden først er blevet stor, er det helt håbløst for dem at komme ud af den. Man må derfor møde de her personer med krav, der giver mening, siger Jann Sjursen.

- Ellers er det ikke muligt for dem at slippe af med den møllesten, de har om halsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip