København går ind i kampen mod sukkersyge

Behandling er godt - men forebyggelse kan nogen gange være en bedre løsning. Og nu vil Københavns Kommune sammen med Novo Nordisk forsøge at få københavnerne til at lægge deres livsstil om, inden de får folkesygdommen diabetes.

Novo Nordisk, der laver insulin, lavede et tilsvarende samarbejde med Mexico City i marts. For i mange millionbyer i mindre udviklede lande vokser og vokser indbyggertallet, og samtidig bliver borgerne federe og federe. Og det har udløst en regulær sukkersygeepidemi.

Men nu kommer København med som by nummer to. Og Novo Nordisk har planer om senere, at endnu flere storbyer verden over skal være med til at arbejde mod sukkersygen.

- I Danmark bor omkring ni ud af 10 af diabetikerne i byerne, så vi håber, at de løsninger, vi kommer frem til i København, også vil være til inspiration i andre byer i Danmark, siger Lars Rebien, der er koncerndirektør i Novo Nordisk, om samarbejdet.

København bliver den anden storby, der nu vil bekæmpe diabetes sammen med diabetes. Og sundhedsborgmester Ninna Thomsen (S) siger, at kommunen vil bidrage til en øget lighed i sundhed for byens beboere.

- Specifikt vil kommunen forsøge at styrke forebyggelsen af diabetes og øge mulighederne for, at folk med diabetes kan tage hånd om deres sygdom og livsstil, siger hun.

Det anslås, at der i dag er 21.000 københavnere med diabetes - svarende til fire ud af hundrede.

Tallet dækker dog over store forskelle i bydelene. I indre by i København er det kun 2,5 procent af københavnerne, der har diabetes. I Brønshøj-Husum er det derimod 7,4 procent.

I 2035 vil mere end en halv milliard verden over lide af sukkersyge, typisk som følge af usund livsstil. I dag bor næsten to tredjedele af alle med diabetes i en storby.

Ud over Københavns Kommune og Novo Nordisk er Københavns Universitet, Diabetesforeningen og Steno Diabetescenter med i samarbejdet, der præsenteres på et pressemøde senere fredag

/ritzau/

 

Dagens Gossip