Kolde kartofler beskytter mod tarmkræft

Det viser en australsk undersøgelse, hvor forskere har testet udviklingen af en type kræftfremmende molekyler hos personer, som spiste rødt kød med og uden butyrat, der også er kendt som smørsyre.

Smørsyre er en kortkædet fedttype, der udvikler sig i tarmsystemet i forbindelse med fordøjelsen af fibre og resistent stivelse. Smørsyre er en vigtig kilde for slimhinden i den nederste del af tyndtarmen og tyktarmen, hvor den kan reparere og regenerere skadede celler.

Læs også: 8 madråd mod kræft i tyktarmen

"I modsætning til anden stivelse undgår resistent stivelse fordøjelsen i maven og tyndtarmen, og passerer direkte ned til tyktarmen, hvor det har de samme egenskaber som fiber," forklarer dr. Karen J. Humphreys, der er forskningslektor ved Center for Innovation in Cancer på Flinders University i Adelaide, Australien.

"Resistent stivelse fermenteres (gæringsproces) af tarmens mikrober så gavnlige kortkædede fedtsyrer som butyrat udvikles. Rødt kød og resistent stivelse har modsatrettede effekter på den tarmkræft-fremmende miR-17-92 gruppe," tilføjer hun.

Læs også: 10 årsager til at det farlige mavefedt ikke forsvinder

MIR-17 - familien er såkaldt microRNA, der regulerer genaktivitet.

Øget celledeling
"Gode eksempler på naturlige kilder til resistent stivelse er kogte og afkølede kartofler, bananer, der stadig er lidt grønne, fuldkorn, bønner, kikærter og linser," siger Humphreys, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research.

Undersøgelsen er baseret på en test af 23 raske frivillige, 17 mænd og seks kvinder, mellem 50 og 75 år, der spiste enten rødt kød eller rødt kød plus resistent stivelse i fire uger, hvorefter de skiftede til den anden kost i yderligere fire uger.

Forsøget viste at deltagerne efter, at have spist 300 g magert rødt kød om dagen i fire uger havde en 30 procent stigning i niveauerne af miR-17-92 i deres rektale væv og en tilhørende stigning i celledeling, der er et tegn på højere kræftrisiko.

Men hvis deltagerne samtdig med det røde kød spiste resistent stivelse svarende til 40 g smørsyre pr dag holdt deres miR-17-92 niveau sig i ro.

Læs også: 14 tegn på kræft, kvinder ikke må ignorere

"Resultatet understøtter forbruget af resistent stivelse som et middel til at mindske risikoen forbundet med en kost med meget rød kød," siger Karen J. Humphreys.

 

Dagens Gossip